Onderhoud

Het belang van goed onderhoud

Veel mensen denken dat natuur zichzelf in stand houdt. In zekere zin is dit waar. In een gezond bos, bijvoorbeeld, werken de seizoenen, de dieren en planten samen zodat menselijk ingrijpen niet nodig is. Het is echter een misvatting om te denken dat dit ook opgaat voor een tuin. Een simpel voorbeeld: Als in het bos een boom ziek wordt, dan zal deze afsterven. Insecten, dieren, zon, slagregens, vorst en stormen zorgen er vervolgens voor dat deze boom wordt opgeruimd en uiteindelijk, door micro-organismen omgezet tot voeding, wordt opgenomen door een volgende generatie bomen. Maar stelt u zich nu eens voor dat deze boom naast uw oprit staat als er een tak uitwaait van een paar honderd kilo. En wist u bijvoorbeeld, dat gras wel tot drie meter per jaar kan groeien?
Zo zijn er talloze redenen te noemen waarom goed onderhoud van uw tuin belangrijk is. De Tuintovenaar verzorgd dit onderhoud graag voor u. Zo kunt u te allen tijde, onbezorgd van uw tuin genieten.

Typen onderhoud

U zou onderhoud van een tuin kunnen vergelijken met het opvoeden van een kind. Zoals in ieder gezin de opvoedstijl verschilt, zo kan ook de stijl van onderhoud verschillen. Toch hebben alle kinderen behoefte aan de drie r’s: rust, reinheid, regelmaat. Ook elke tuin heeft zijn vaste behoeften, al zijn die niet zo mooi te vatten als de drie erren.
Zo bekeken zijn er twee basis onderhoudstijlen te onderscheiden: strak en los. Voor beide stijlen geldt dat een grondige voorjaars- en najaarsbeurt onontbeerlijk zijn.

Strak

Een strak onderhouden tuin kenmerkt zich door rechte heggen en in vorm gesnoeide heesters. Vaak zijn de planten duidelijk gescheiden en tussen de heesters toont zich de zwarte aarde. Onkruiden en blad worden met grote regelmaat geruimd zodat bemesting noodzakelijk is.
Als uw voorkeur uitgaat naar deze manier van onderhoud moet u er rekening mee houden dat uw tuin gedurende het groeiseizoen ongeveer eens per twee á drie weken matig tot intensief onderhoud vergt.

Los

In de los-onderhouden tuin mogen planten vaak door elkaar heen groeien. Ook inheemse planten (vaak ten onrechte onkruid genoemd) zijn de bezitter van zo’n tuin dierbaar. Zo zijn brandnetels bijvoorbeeld een belangrijke plant voor het Koolwitje (vlinder) en staan ze, mits in toom gehouden, heel decoratief op plaatsen waar weinig andere planten groeien. Nog een voordeel van inheemse beplanting is, de naam zegt het al, dat ze inheems is en dus is toegerust voor deze omgeving en klimaat.
Het onderhoud in de losse stijl beperkt zich veelal tot het voorkomen van woekeren en het stimuleren van planten om langer door te bloeien. Blad en ander organisch materiaal blijft liggen en dient als voeding en ter ondersteuning van het bodemleven.

Mix en match

Dit zijn uiteraard de twee uitersten. In de praktijk zal een mix van de beide stijlen worden aangeboden om uw persoonlijke wensen zo goed mogelijk in te willigen.
De Tuintovenaar biedt zowel contractonderhoud als onderhoud op basis van uren.
Informeer vandaag nog naar de mogelijkheden voor uw tuin!